La Actualidad de Gandia

Gandia valora positivament l'aprovació de la llei contra la ludopatia en les corts valencianes29 mayo 2020Ahir, 28 de maig de 2020, s’aprovà a les Corts Valencianes la Llei contra la Ludopatia per a frenar la gran proliferació de cases d’apostes i, amb això, el gran increment de la segona addicció més tractada actualment: la Ludopatia.

Les Corts Valencianes s’obriren ahir per a donar pas a una de les votacions més importants i esperades dels últims 20 anys: la Llei contra la Ludopatia. Ahir es va decidir posar límits a la gran proliferació de cases d’apostes, les quals s’han incrementat en un 800% des dels últims 5 anys a la Comunitat Valenciana i, a la vegada, han contribuït a augmentar el nombre de persones que sofreixen aquesta greu addicció.


Aquesta llei dona solució a un dels grans problemes de les cases d’apostes, la localització geogràfica que ocupen a les ciutats on s’estableixen. Estratègicament, aquestes empreses s’instal·len molt a prop dels centres educatius amb la intenció de captar l’atenció dels més joves i vulnerables, els i les adolescents.
Per a un o una adolescent que està en un període de reafirmació personal i separació identitària dels seus pares, la idea que li ofereix la casa d’apostes és molt temptadora, amb una aposta de pocs diners poden guanyar molts (fals) i així no dependre tant dels seus progenitors. Sabem que, com més a la vista i a prop està l’addició pitjor serà per a l’adolescent, ja que es veurà més temptat a realitzar l’acció d’apostar.


Des de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA), que pertany al Departament de Sanitat i Polítiques Saludables de l'Ajuntament de Gandia, la regidora Liduvina Gil, ha ressaltat aspectes claus d’aquesta llei, que ja està en vigor, i que solucionarà, en certa mesura, la segona addicció més tractada als centres de desintoxicació: la Ludopatia.


Són els següents:
- La prohibició d’establir una casa d’apostes a menys de 850 metres de la població vulnerable, com són els centres educatius i aquells inclosos al registre de persones excloses d’accés a l’aposta.

- Evitar la concentració d’aquestes sales d’apostes en els barris més humils, els quals són els que més aposten

- Les màquines escurabutxaques hauran d’activar-se amb un control remot, evitant així que els menors d’edat puguen jugar i limitant el seu ús per a la resta.

- S’haurà de comptar amb un pla de prevenció i tractament de la ludopatia. Tots els diners procedents de les sancions que s’apliquen, de les actuacions que no complisquen amb la llei, aniran destinats a aquesta estratègia de prevenció i tractament de l’addicció.


- Es restringeix la publicitat del joc, que estarà prohibida en els mitjans de comunicació públics i en l'exterior dels locals de joc, i es donaran ajudes als mitjans que facen campanyes contra la ludopatia.